de bokslegende & kamp vught

steven rosenfeld, auteur van het boek 'dansen om te overleven', naast het onderwerp van zijn biografie: de bokslegende ben bril
steven rosenfeld, auteur van het boek 'dansen om te overleven', naast het onderwerp van zijn biografie: de bokslegende ben bril

vandaag is nationaal monument kamp vught een prachtig archief rijker geworden. het gaat om unieke foto's en documenten over ben bril (1912-2003), de legendarische nederlandse bokskampioen van voor de tweede-wereldoorlog, een oorlog die hij als jood uiteindelijk zou overleven. bril zat vanaf april 1943 in het ss-kamp vught en overleefde daarna kamp bergen-belsen.
begin deze maand verscheen een biografie over de bokslegende van de hand van de amerikaanse journalist steven rosenfeld: 'dansen om te overleven'. het zijn de documenten en foto's die rosenfeld wist op te sporen voor zijn boek, die kamp vught vandaag heeft ontvangen. het materiaal zal worden gebruikt voor verder (wetenschappelijk) onderzoek, tentoonstellingen en educatieve projecten.
ben bril weigerde in 1936 deel te nemen aan de olympische spelen uit protest tegen de jodenvervolging in nazi-duitsland. in de oorlog dook hij onder, maar werd verraden. na de nazi-kampen keerden hij, zijn vrouw celia en hun zoon ab in augustus 1945 terug naar nederland. bril verloor in de oorlog 182 familieleden, onder wie vijf broers.
steven rosenfeld (new york, 1959) is een achterneef van ben bril. hij was de eerste met wie bril zijn oorlogservaringen deelde.

meer over steven rosenfeld, zijn boek en de geschiedenis van ben bril op de website van nationaal monument kamp vught

steven rosenfeld draagt zijn archief over 
bokslegende ben bril over aan 
els van der meer van nm kamp vught
steven rosenfeld draagt zijn archief over
bokslegende ben bril over aan
els van der meer van nm kamp vught
steven rosenfeld met de foto's en 
documenten die hij heeft afgestaan aan 
nationaal monument kamp vught
steven rosenfeld met de foto's en
documenten die hij heeft afgestaan aan
nationaal monument kamp vught

 
 
 

2 thoughts on “de bokslegende & kamp vught

  1. Ben Bril verloor in de Holocaust 4 broers en 1 zus. Drie van de broers en de zus waren getrouwd met kinderen. Zijn broer Seno (naar wie ik ben genoemd) was vrijgezel. Allen zijn vermoord in concentratie kampen. Ben en zijn jongere broer Herrie (mijn Vader) hebben de oorlog overleefd. Herrie overleed in 1966.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *