de bouw van kamp vught

het crematorium van kamp vught, december vorig jaar, tijdens de - begin dit jaar voltooide - restauratie. de gebouwen op het kamp zijn opgetrokken in de stijl van de stuttgarter schule.
het crematorium van kamp vught, december vorig jaar, tijdens de - begin dit jaar voltooide - restauratie. de gebouwen op het kamp zijn opgetrokken in de stijl van de stuttgarter schule.

zondag is het open monumentendag - ook bij nationaal monument kamp vught (nmkv). het monumentendagthema van dit jaar is 'kunst & ambacht'. en nmkv (waar ik zelf als vrijwilliger werk) heeft dat vertaald naar een speciale rondleiding over de architectuur en de bouw van het concentratiekamp. de rondleiding is in korte tijd opgezet door de medewerker collectie van nmkv en drie vrijwilligers, van wie ik er één ben. ik geef zondag zelf ook een van de twee rondleidingen, die van 12.30 uur. er is er daarna ook nog een om 14.30 uur.
en het is gratis, want... monumentendag!

aan bod komen het door claus en kaan ontworpen gebouw aan het eind van de lunettenlaan, bouw en ontwerp van het concentratiekamp in 1942, het 'dachauer modell' (dat ook stond voor het schrikbewind en de onderdrukking in de nazi-concentratiekampen), de traditionele bouwwijze en de restauraties van het crematorium en barak 1b. en natuurlijk wordt dat gelardeerd met informatie uit onze normale rondleidingen.

op deze pagina een foto van het crematorium van kamp vught tijdens de - begin dit jaar voltooide - restauratie. het gebouw is net als de ss-gebouwen die tegenwoordig de van brederodekazerne en lunettenkazerne vormen, opgetrokken in de traditionele stijl van de stuttgarter schule.

wie alvast even wil binnenkijken bij barak 1b kan terecht bij dit 360-graden-panorama dat ik gefotografeerd heb net voordat het gebouw officieel werd geopend. klik op deze pagina in het beeld en beweeg de muispijl om in de museumzaal en de tentoonstelling 'als muren konden spreken' rond te kijken.
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *