Auteur: jan van de ven

ileen rook en antony samson door naar finale dichtslamrap

Ileen Rook

de dichters ileen rook en antony samson hebben zich vanmiddag in café le temps perdu in boxtel gekwalificeerd voor de finale van de jaarlijkse dichtslamrap in boxtel. als twee van de zeven dichters die deelnamen aan de pre-finale staan zij donderdag 31 januari op het podium in de eindstrijd. de finale begint om 20.00 uur - ook weer in het zelfde café aan de markt in boxtel.
de jury wordt elk jaar weer gevormd door roel weerheim (voorzitter), lotte asveld en marcel linssen (zestien jaar geleden de initiatiefnemer van de boxtelse dichtslamrap).

Antony Samson
de jury van de dichtslamrap boxtel (van boven naar beneden): voorzitter roel weerheim, lotte asveld en marcel linssen
G
M
T
Y
Spraakfunctielimiet is 200 tekens

alle zeven deelnemers aan de pre-finale van de dichtslamrap 2019 in boxtel:

groene voorbode

een zwaar weer verwachtende oetel op 't droge

in de stad die vanaf 3 maart weer drie dagen oeteldonk heet, kun je nu al de voorbodes van het carnaval vinden. zoals hier in uilenburg, langs de binnendieze bij de capucijnenpoort, op de plaats waar bij mijn beste weten normaal gesproken toch een tuinkabouter staat. maar nu een kikker dus, in vol ornaat, die regen verwacht, gezien de plu en de kaplaarzen. beetje sneu. kan niet voor- of achteruit tussen een muur en de plomp. dat wordt dus nog een oefening in zelfbeheersing en geduld.

stevige bries

donkere, voortrazende wolken schuiven voor de zon boven empel

het ene moment zijn er vooral grote blauwe hemelpartijen, het andere moment is het alsof de ruiters van de apocalyps het firmament bejagen. alles gaat razendsnel. het is windkracht 8 waarmee de prachtigste wolkenpartijen worden voortgedreven.
je kunt met dit weer lekker bij de kachel blijven zitten, maar je kunt ook op de fiets stappen om te voelen hoe het is, en om die prachtige wolkenpartijen boven het landschap te zien. zoals hier bij empel aan de maas.

lente op nieuwjaarsdag

de zwarte zwanen van kasteel heeswijk met twee pulletjes

het water weerspiegelt blauwe lucht en de muren en torens van kasteel heeswijk. een mooie achtergrond voor het jonge grut (en het ouderlijk paar natuurlijk) in de slotgracht van de burcht. op nieuwjaarsdag even een ommetje maken op de fiets en dan deze surprise in de schoot geworpen krijgen... als het een voorbode is, gaan we een mooi jaar tegemoet.
ik houd van vogeltjes, maar ben ornithologisch niet echt geschoold. dus of het echt heel bijzonder is, weet ik niet. maar het verbaasde me wel, twee van die dartele pulletjes die even voor de jaarwisseling uit het ei gekropen moeten zijn.
het is natuurlijk ook wel een jaarwisseling in bijna lente-achtige toestanden...

het eerste online dagblad

het is voor het eerst - heel toevallig hoor - dat ik er op oudejaarsavond bij stil sta: dat het de dag is dat in een grijs verleden het eerste nederlandse dagblad online ging. en dat was het eindhovens dagblad. en dat was - vandaag precies 24 jaar geleden - mijn schuld. ik denk dat ik daarmee de eerste kranteninternetredacteur van nederland was.
dat ik er bij stil sta, komt door facebook. ik zie daar in mijn 'herinneringen' een stukje van mijn vroegere adjunct-hoofdredacteur peter daalder van vier jaar geleden opduiken - het vierde lustrum van het eindhovens dagblad online - met een plaatje van hoe die eerste internetkrant eruit zag. als ik het beeld vergelijk met waartoe het allemaal uiteindelijk heeft geleid, voel ik toch een lichte gêne. want... wat was het nou toch eigenlijk helemaal...

31 december 1994: het eerste eindhovens dagblad online

Lees meer

slagveld

geknotte wilgen in 't woud tussen den dungen en schijndel

alsof er een grote scheerbeurt overheen is gegaan. op deze laatste dag van 2018 zijn de knotwilgen van hun takken gescheiden. het lijkt wel een slagveld, hier in 't woud tussen den dungen en schijndel.

Lees meer

op visite

bezoeksters van de tentoonstelling te midden van de foto's van thijs wolzak in het design museum den bosch

voor elk van de uitvergrote (en uitgelichte) foto's van thijs wolzak staan stoelen of bankjes. je gaat er zitten, alleen of met andere tentoonstellingsbezoekers - die je vaak helemaal niet kent - en het voelt alsof je op visite bent in het huis van de geportretteerde.
het zijn mega-grote foto's, in het design museum in den bosch. de interieurs met hun bewoner(s) zijn overdonderend. je ziet dat dit ook van alle bezoekers de ervaring is: ze moeten het even op zich laten inwerken. en daar zijn dan die stoelen en bankjes voor - er wordt gretig gebruik van gemaakt.

Lees meer