Auteur: jan van de ven

hop paardje hop

paarden voor een huifkar op landgoed bleijendijk

het is normaal gesproken niet zomaar toegankelijk voor publiek, het landgoed bleijendijk, gelegen tussen rijksweg a2 en de essche stroom, tussen vught en sint-michielsgestel dus. maar vandaag hielden ze er open dag.
het is een prachtig landgoed van zo'n honderd hectare groot. biologisch-dynamische bedrijven zijn er gevestigd, de koeien grazen er vrij. er wordt gedaan aan natuureducatie en allerlei andere ontzettend verantwoorde dingen.
maar eens in het jaar is er open dag en kun je rondstruinen in een gebied dat eigenlijk het hele jaar door voor publiek geopend zou moeten zijn.
die huifkar hoeft dan echt niet dagelijks hoor. maar vandaag was 't wel leuk dat ik 'm tegenkwam.

uitzicht

drie vrouwen genieten van het uitzicht vanaf de watertoren aan het hinthamereinde in den bosch

de toren van de sint-jan beklimmen is prachtig, maar dan zie je natuurlijk nooit een stad in vogelvlucht met de bossche kathedraal in beeld. maar beklim op open-monumentendag de watertoren aan het hinthamereinde, dan zie je - als het zulk helder weer is als gisteren - dit. werkelijk een prachtige ervaring. je moet er even voor klimmen, maar het uitzicht is de inspanning meer dan waard.

vandaag was in sint-michielsgestel de middeleeuwse toren op het petrus dondersplein open voor beklimming. hier had ik de indruk dat het vooral mensen waren die in het dorp zelf wonen, die eens even willen kijken of ze vanaf deze plek hun huis zouden kunnen zien. ik elk geval ook hier een fraai uitzicht.

prachtig om het allemaal eens van bovenaf te zien op de middeleeuwse toren op het petrus dondersplein in sint-michielsgestel

expo van de lach

bezoekers van de kamagurka-tentoonstelling in het noordbrabants museum

het is druk in het noordbrabants museum in den bosch. open monumentendag betekent gratis entree - en daar maken veel mensen gebruik van. en zo is het aardig volle bak op de tentoonstelling van het werk van kamagurka. en wat bijzonder is: hier wordt hardop gelachen en gegrinnikt. en dat is best een bijzonder geluid voor een museumzaal. hier lopen alleen mensen rond met een lach op hun gezicht. hier heerst vrolijkheid. dit is de expo van de lach.

herdenking sachsenhausen

sachsenhausenherdenking in vught

een leerlinge van de vughtse basisschool ‘de springplank’ luistert naar de toespraken tijdens de jaarlijkse sachsenhausenherdenking in het reeburgpark in vught. de roos die zij hier lijkt te koesteren, zal zij zodadelijk op het monument leggen dat de vughtse slachtoffers herdenkt die in het concentratiekamp zijn omgekomen. in dit kamp kwamen 1.400 inwoners van vught om het leven.
de herdenking wordt jaarlijks gehouden rond 5 en 6 september, de dagen waarop in 1944 het ss-concentratiekamp vught werd ontruimd. de toen nog aanwezige 3.500 gevangenen verwachtten te zullen worden bevrijd, maar in plaats daarvan werden ze op transport gezet naar twee concentratiekampen benoorden berlijn. de vrouwen gingen naar ravensbrück, de mannen naar sachsenhausen.

jeroen ingekapseld in plat vermaak

hoe zou-ie 't geschilderd hebben? enge dingen en rare koppen genoeg in de buurt, maar z'n palet zou ongetwijfeld te weinig uitbundig opgezet zijn geweest voor al die idiote kleurschakeringen van de bossche kermis anno 2018.
maar daar staat-ie dan toch, jeroen bosch, midden in de kermisattractie die mensen tientallen meters boven de bossche binnenstad laat ronddraaien in een enorme draaimolen die 'the world' heet. de wereld? hier zie je twee werelden die haast niet verder uit elkaar zouden kunnen liggen.
we weten niet helemaal zeker waar jeroen bosch begraven ligt. maar daar kunnen we nú achter komen. als we allemaal even heeeel stil zijn, kunnen we horen hoe en waar hij zich omdraait in zijn graf...

het beeld van jeroen bosch staat tijdens de kermisdagen midden in de attractie 'the world'

toch gewoon een kermisattractie dus…

het puthuis als kitsch tussen de kitsch op de bossche markt

ja! kan ik toch nog eens iets positiefs zeggen over het puthuis op de bossche markt. het past namelijk perfect tussen de kermisattracties. en dat komt natuurlijk ook doordat het gewoon een kermisattractie ís.
voor de kermis zit het er bijna op. nu maar hopen dat de exploitant van de flutput na dit weekeinde ook meteen z'n boeltje oppakt.

overtuiging

twee mannen in druk gesprek op de markt

je ziet 't meteen: dit gaat ergens over. twee mannen in discussie op de koornbrug in leiden. hier probeert de een overduidelijk de ander te overtuigen. om 't juiste shot te krijgen, heb ik een tijdje om de beide heren heen moeten lopen, maar waar 't over ging... dat werd me niet duidelijk.