Auteur: jan van de ven

slalom

een bierfiets in de visstraat in den bosch

de bierfiets en de skihut hebben iets gemeen: de slalom. alhoewel... ik denk dat bezoekers van de skihut uiteindelijk minder slaloms maken dan bierfietsen. het is dronkenschap in situ versus dronkenschap in beweging op de openbare weg. maar in beide gevallen gaat het om gevaarlijke ondernemingen.
gisteren las ik in mijn regionale krant (brabants dagblad) dat de gemeente 's-hertogenbosch de bierfiets in het centrum van de stad wil verbieden. de reden: overlast door herrie, baldadigheid, openbare dronkenschap, wildplassen en verkeersonveilige situaties...

Lees meer

zo is het soms

de skyline van den bosch gezien vanaf de paardensteeg aan de zuidkant van het bossche broek

elke keer is het weer anders. en zoals op deze foto, zo is het soms; een al vroeg vallende avond (geen zomertijd meer) met kleuren die behoren tot aurora's rozevingerige dageraad - uit griekse tragediën dus.
dit is de skyline van den bosch, aan het eind van de dag, gezien vanuit het zuiden, waar de paardensteeg via een fietsbrug de rivier de dommel over kruipt, richting vught (of richting sint-michielsgestel, als je de andere kant op fietst).

rooie fiets

rode fiets tegen vervallen panden op de havendijk in den bosch

de dag voordat documentairemaker tom roes in televisieprogramma de wereld draait door vertelt over het verhaal achter de ikea-foto van de rode fiets tegen een brugleuning in amsterdam, sta ik zelf aan de havendijk in den bosch om een bijna even rood rijwiel te kieken. een van de bewerkingen die ik maak is: alle kleur eruit, behalve het rood van de fiets. zoals ook de ikea-foto dus - een ikea-foto die ik overigens nooit eerder heb gezien.
het is tamelijk toevallig dat ik het vraaggesprek met tom roes zie. pas sinds kort kijk ik zo nu en dan weer naar dwdd, na enkele jaren geleden te zijn afgehaakt vanwege het enge grachtengordelgedoe. nu ik weer wel af en toe kijk, kan ik niet anders zeggen dan dat het toch echt wel een goed praatprogramma is - zij het dat mijn ergernissen niet helemaal verdwenen zijn.
maar ja, er gebeurt natuurlijk ook wel heel veel binnen de amsterdamse grachtengordel. want kijk nou eens naar die rode fiets op de brug bij de hoek brouwersgracht/herengracht...

Lees meer

duif

bijna had ik de foto van mijn camera gewist. ik dacht dat de duif mij ontsnapt was. toen ik later beter keek en toch de vogel zag, verwachtte ik dat-ie wel onscherp zou zijn, want het was schieten uit de heup geweest.
maar daarbij kun je dus ook mazzel hebben.
plaats van handeling: de voormalige veevoederfabriek van koudijs (de heus/tramkade) op de kop van 't zand in den bosch. een omgeving die het jarenlange verval te boven aan het komen is door een reeks van creatieve ontwikkelingen en horecavestigingen.
maar op deze plek is het verval nog fotogeniek aanwezig.

een duif vliegt op tussen oude installaties van de voormalige koudijs-fabriek in den bosch

op de markt

courgettes en pompoenen op de markt in den bosch

complementaire kleuren (in dit geval bijna) zijn vaak een feestje in de zoeker van de camera. je vindt zulke fraaie kleurentegenstellingen opvallend vaak in de groentekramen op de markt, de bossche zaterdagse markt in dit geval. courgettes tegen een achtergrond van pompoenen. maar misschien moet je daar niet aan denken. zelf zie ik het meer als een abstractje. maar wie is dan de maker? de fotograaf of de groenteboer?

de vlam in de pijp

een vrachtauto op de brug in de n278 over het máximakanaal bij den dungen

schiet je object als spiegelbeeld in het water van een kanaal (het máximakanaal in dit geval) en je krijgt als het ware spontaan een abstractje voorgeschoteld. ik heb het geheel wel even horizontaal en verticaal moeten spiegelen. dus het is een beetje een gekunstelde foto. maar abstract en gekunsteld zijn toch bijna synoniemen? (nou ja, daar zal dan misschien weer niet iedereen het mee eens zijn ;-).

de mac, de kroeg en de kleine ergernissen

kopenkopenkopen... ik heb al een tijd niets besteld en het wordt hoog tijd dat ik weer eens iets ga kopenkopenkopen. potverdomme, dat is niet zomaar een winkelketen die me achter de vodden zit, het is een bedrijf waar in klant ben (dus ook koning).
"je hebt een tijdje niets online bij ons besteld. dat vinden we erg jammer want we hebben weer een hoop nieuwe producten in ons assortiment."
dat vinden ze bij amac helemaal niet jammer omdat ik de kans loop al die mooie nieuwe producten te missen. dat vinden ze bij amac jammer omdat ik een tijdje niet aan verhoging van de omzet heb meegewerkt. en daar heb ik niet aan meegewerkt, omdat ik gewoon een tijdje helemaal niets nodig had. dat is een heel legitieme reden om niets te kopen!
ik kan me meteen uitschrijven voor de nieuwsbrief (zie ik onderaan het mailtje). doe ik natuurlijk direct. krijg ik een pagina waarop ik moet invullen waarom ik me uitschrijf. er is een dropdown-menu met allerlei irrelevante redenen waarom ik die nieuwsbrief niet meer zou willen ontvangen. of wacht, ik zie ook 'anders'. ah... dan kan ik vast even uitleggen waarom ik dit een onzindelijke nieuwsbrief vind. maar nee hoor, ik krijg geen tekstvlakje voor een toelichting. ik klik op 'uitschrijven'. 'je uitschrijving is gelukt'. pffffff...
#amacfail

kopen kopen kopen, bij de computerwinkel en in de kroeg...

Lees meer