Auteur: jan van de ven

de oogst

de prei wordt geoogst in den dungen

lange tijden staan de polders rond den dungen, van oudsher de groentetuin van den bosch, vol prei (als er tenminste even geen maïs staat). en dan opeens: de oogst! het mes gaat erin. zoals vandaag, op deze plek in de dungense polder, die inmiddels voor een groot deel door de grote muil van de zich groot wanende stad, buurman den bosch, is opgeslokt.
prei hoort erbij, elk jaar weer. er zijn mensen zie de lucht ervan niet kunnen velen, maar ik vind 't heerlijk.
prei hoort erbij, en zeker hier...

bankroof?

zo staat er nog een bank, en zo is-ie weg...

een bankje op de galgenheuvel. ideale hangplek, toch? oké, een nogal morbide grapje, maar de bank is niet meer. bankroof?
ik ontdekte het tijdens mijn wandeling van zaterdag: de galgenheuvel is gehandhaafd, maar de bank niet. en die wil ik wel weer terug.

73 meter

de sint-janstoren staat weer in de steigers

de sint-janstoren van den bosch staat weer in de steigers. net als 45 jaar geleden. de torenhaan is er onlangs af getild voor restauratie. ook net als 45 jaar geleden zal binnenkort die haan weer worden terug geplaatst. maar wat niet net als toen is: ik zal daar dan op 73 meter hoogte niet meer bij staan voor een stukje in de krant.
ik was in den bosch beginnend verslaggever op de stadsredactie van het brabants dagblad. vol bravoure, maar ook vol hoogtevrees. over die angsten heb ik me alleen heen kunnen zetten door niet te willen accepteren dat een in mijn ogen oude wethouder wél omhoog zou durven.

Lees meer

pootje baden

een schotse hooglander zoek verkoeling

als de mussen dood van het dak vallen, krijgen de grote grazers zin in een bad. gewoon lekker pootje baden. nee, kopje onder gaan ze niet. maar deze schotse hooglander vermenigvuldigt zichzelf wel, met een reflectie in het water en een slagschaduw op het wateroppervlak.
het is 32˚ celcius, midden september 2020. de weerman zegt dat daarmee twee warmterecords gebroken zijn.

de molenaar vertelt

molenaar ad van lamoen in de kilsdonkse molen

verzeild raken bij de kilsdonkse molen, een praatje maken met de molenaar, toch even binnen mogen kijken terwijl de molen eigenlijk gesloten is... dan heb je een mooi en leerzaam middagje.

coronaregels en eigenlijk dicht... maar vrijwilligers die geacht worden verhalen te vertellen, die willen ook verhalen vertellen.

Lees meer

ah, daar is-ie weer…

de steenuil in de notenboom

de vorige keer had ik een te korte lens op mijn camera en moest ik de foto eigenlijk te veel vergroten. dat kwam de steenuil in de notenboom verderop niet ten goede. maar sinds enkele dagen staat in de kamer - voor het geval dat - een stevig statief klaar met de telelens er al op gemonteerd, zodat ik alleen m'n camera er nog maar op hoef te schroeven. de uil was een paar dagen buiten beeld, maar vanmiddag was-ie er ineens weer eventjes.

Lees meer

tussen hemels en hemel

wat kan er passender zijn voor een kerkgebouw dan tussen twee hemelse sferen te verkeren? hier aan de voet van de vughtse kerk (tegenwoordig een onderdak voor een reeks aan culturele activiteiten) is het terras van café hemels, daarboven zijn er de hemelen met schapenwolkjes. en in het midden dan dat prachtige godshuis van carl weber, gebouwd aan het eind van de negentiende eeuw. zo van onder de terrasluifel kunnen we weer eens nét iets anders tegen het gebouw aankijken.

depetrus gezien vanaf het terras van café hemels

sachsenhausen herdacht

leerlingen van basisschool de leerlingen van de vughtse basisschool de springplank leggen rozen op het monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van concentratiekamp sachsenhausen leggen bloemen bij het sachsenhausenmonument

met kransen, bloemstukken en rode rozen zijn vandaag de slachtoffers van concentratiekamp sachsenhausen herdacht. dat gebeurde bij het sachsenhausen-monument in het reeburgpark in vught.
leerlingen van de vughtse basisschool 'de springplank' legden de rode rozen op het graniet van het monument. deze school heeft het monument geadopteerd - leerlingen onderhouden de gedenkplaats en leveren jaarlijks een bijdrage aan de herdenking. daarnaast is er altijd ook een toespraak van een bekende nederlander. dit jaar was die eer weggelegd voor minister van staat piet hein donner (oud-cda-minister en voormalig vice-voorzitter van de raad van state).

Lees meer

pas de deux

aalscholver op de waterscheiding

een aalscholver maakt een dansje met zijn (of haar?) spiegelbeeld. een pas de deux op de waterscheiding in de rivier de aa bij berlicum.

een uil zat in de notenboom

steenuil in de notenboom

voor het eerst kijken we dit jaar uit op een uil - en die uil kijkt uit op ons. geen uil in een olm, maar een uil in een notenboom, op enkele tientallen meters van onze achtertuin. het begon met een onbekend vogelgeluid, waarvan we maar niet de veroorzaker konden achterhalen. totdat die zich enkele dagen geleden openbaarde. een steenuil.
na deze eerste keer, hebben we 'm nog enkele malen zien verschijnen, maar nu lijkt-ie het wel gezien te hebben.